Studenten gebruiken MSN ook voor studie

Vaak willen veel onderwijskundigen, software die populair is in het dagelijks gebruik bij jongeren (MSN, Hyves etc.), ook toepassen in het onderwijs. De redenen hiervoor kunnen zijn, dat de software al bekend is bij de student, het is vaak erg toegankelijk (webgebaseerd), omdat ze prive veel tijd besteden aan deze software zouden grenzen tussen leren en vrije tijd kunnen vervagen.

Maar de vraag is natuurlijk; willen studenten dit wel? Wil men MSN bijvoorbeeld wel gebruiken voor onderwijs gerelateerde zaken? Soms hoor je negatieve en dan weer positieve reacties van studenten. Op www.edusite.nl staat een artikel over een onderzoek naar IM (Instant Messaging; chat) van een promovendus aan Fontys Hogescholen. Uit dit onderzoek komen positieve geluiden:

"Studenten gebruiken instant messaging niet alleen om sociale contacten te onderhouden, maar ook voor hun studie."

"Van de ondervraagden gebruikte maar liefst 89 procent instant messaging om studiezaken te bespreken. Tweederde gaat verder dan dat en gebruikt chatprogramma's ook voor het delen van verslagen, het samen maken van huiswerk en het bespreken van het cursusmateriaal. Uit het onderzoek blijkt verder dat studenten positief staan tegenover chatten voor onderwijsdoeleinden."

Toch leuk om dergelijke resultaten te zien. Ook interessant is dat de promovendus, een eigen IM tool wil gaan ontwikkelen, met meer mogelijkheden voor het onderwijs. Ik ben benieuwd.