Nieuw Blackboard portfolio systeem?

Via de weblog van mijn collega Willem van Valkenburg las ik een bericht over de toekomstige ontwikkelingen van de Blackboard producten. (Zie ook een eerder bericht van Willem over Bb 9.0). Mijn aandacht viel hierbij direct op het volgende punt (onderdeel assessment): ‘best of both’ portfolio system.

Nu is het zo dat Blackboard Content System en WebCT allebei een eigen portfolio systeem hebben. Binnen Blackboard CS eigenlijk twee; het Basic en Personal portfolio. Ik vraag me overigens nog steeds af waarom binnen Bb CS twee verschillende portfolio systemen worden aangeboden. Een integratie van deze twee systemen zou al een hele verbetering zijn naar mijn mening. (Zie mijn eerder berichten: Evaluatie Portfoliosysteem Bb 7.2 deel 1 & deel 2).

Nu is Blackboard dus van plan om de Bb CS en WebCT portfolio systemen te integreren en hierbij het beste uit beide producten te nemen, aangevuld met nieuwe functionaliteiten. Via het bericht van Willem is overigens ook een mockup te zien.
Dit klinkt mij natuurlijk wel als muziek in de oren. Maar toch hoor ik nog steeds enkele ‘valse noten’. Zeker als Bb van te voren al de opmerking plaats, dat alles wat gezegd wordt, misschien niet gerealiseerd wordt. Ik heb het verhaal van de integratie van de portfolio systemen namelijk al eerder gehoord op de userconferentie van Bb in 2007. Op mijn weblog schreef ik toen al:
‘Ik heb gevraagd wanneer dit systeem te verwachten is. Ik vond het antwoord redelijk vaag. Bb denkt eind zomer 2007 klaar te zijn met ontwikkelen. Te verwachten is dat dit portfolio systeem bij een volgende release zal worden uitgebracht. Ik hoop dat dit snel zal gebeuren en dat Blackboard goed heeft geluisterd naar haar klanten. Ik ben in ieder geval veel positiever ingesteld over wat de toekomst (in dit geval Blackboard) gaat brengen op het gebied van portfolio.’

Deze positieve instelling is nu toch enigszins getemperd. Inmiddels zijn we weer een jaar verder en weer komt men met hetzelfde idee (samenvoegen van de portfolio systemen) als toekomstige feature. Als ik kijk wat we nu hebben binnen Bb aan portfolio mogelijkheden, dan heb ik het idee dat de ontwikkeling toch weer een jaartje of twee stil liggen (met uitzondering van een paar bugfixen). Wat Bb nu schetst en wat ik tijdens de usersconferentie gezien heb, zal echt een enorme verbetering zijn. Maar de hoofdvraag blijft; wanneer kunnen we het nieuwe portfolio systeem dan echt gaan gebruiken?