Over mijn blog

Welkom op mijn weblog!

Hier schrijf ik over mijn bezigheden, als onderwijskundige op het gebied van ICT in het academisch onderwijs. Tot eind 2009 was ik werkzaam voor de TU Delft, sinds 2010 ben ik werkzaam als Educational Technologist aan de Universiteit van Tilburg. Ik post hier regelmatig mijn 'gedachtekronkels' op het gebied van onderwijs. Schroom niet om een reactie te plaatsen op mijn weblog.


"Tell me and I forget, show me and I remember, involve me and I understand."

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

E-book reader

Persoonlijk vind ik het niet altijd even fijn om hele documenten op het beeldscherm van je PC te moeten lezen. Een paar pagina’s is nog wel te doen, maar een artikel print ik toch al snel uit om het te lezen. Daarnaast maak ik ook altijd graag aantekeningen en highlights in de tekst. Dit betekent dus op jaarbasis een enorme pak papier, als je regelmatig wat te lezen hebt.

Een e-book reader (een apparaat voorzien van een groot scherm, waarmee je digitale documenten kunt lezen) zou hier uitkomst kunnen bieden. Zeker gezien het feit dat er tegenwoordig een enorme hoeveelheid content, digitaal (online) beschikbaar is en blijft komen. Vorig jaar heb ik voor het eerst een e-book reader in mijn handen gehad. Ik was erg verbaasd over de leesbaarheid van het scherm. Dit is toch echt anders dan een scherm van je pc. Een scherm van zo’n e-book reader leest toch wel fijn. Het is een heel rustig beeld, wat echt niet te vergelijken valt met het lezen van een normaal scherm van een PC of laptop.

JISC heeft momenteel een project lopen, waarin men de mogelijkheden van e-books bekijkt o.a. in relatie tot het HO. (Zie: JISC Collections’ national e-books observatory project. This is a study of the management and economic impact of e-textbook business models on publishers, e-book aggregators and HE institutions.)

Vanuit dit project geeft men een top 10 van voordelen van e-books:
• Online access
• Searchability
• Cost savings
• Portability
• Convenience
• Eco-friendly
• Storage
• Easy to navigate
• Multiple users
• Easy to locate  

Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkeling van het gebruik van deze e-book readers. Het lijkt mij ideaal zo’n e-book reader (zeker die versies, waarmee je ook digitaal aantekeningen kunt maken). Het grote struikelblok vind ik toch nog wel de prijs (rond de 300 euro en oplopend tot wel 600 euro voor een versie met touch screen).

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft