Online Educa Berlijn 2008 (1)

Afgelopen week ben ik naar de Online Educa in Berlijn geweest. Ik zal mijn bevindingen zoveel mogelijk proberen samen te vatten op mijn weblog. Je zult je misschien afvragen waarom nu pas?

Ten eerste vind ik het gewoon fijn om alle indrukken eerst even te laten bezinken en na te denken wat ik wil opschrijven. Ten tweede is realtime bloggen (zoals men bij Avans Hogeschool wel heeft gedaan) echt niets voor mij. Ik kan niet op m’n laptop tikken en goed opletten bij de presentaties. Dit is misschien meteen het bewijs dat ik geen mulitasker ben en dus niet behoor tot de zogenaamde net-generation ook wel generation Y genoemd. Ook al was ik dit jaar wel uitgerust met een laptop en smartphone voorzien van internet mogelijkheden. Alleen jammer dat de verbinding in het congreshotel niet super was. Ik kon met mijn mobiel niet op de wifi komen (is me slechts 1 keer gelukt), met de laptop ging het overigens wel. Maar toch hadden we weinig tijd om tussendoor te kunnen schrijven. Het was toch wel weer een intensief congres. In het hotel waar ik verbleef was er wel internet, maar dat was erg duur (en dat voor zo’n mooi hotel), daar hebben we dus geen gebruik van gemaakt.

Ik begon zojuist al over de Generation Y; dit was wel een van de speerpunten van het congres. In veel presentaties, workshops en ook in de keynotes kwam dit terug. Er is altijd nog de discussie of er nu werkelijk sprake is van een andere generatie of niet. Ik vind generatie wel een groot woord in dezen. Ik denk wel dat het duidelijk mag zijn dat de huidige student wel meer gewend is aan de nieuwe technieken (zeker het gebruik van internet en de mobiele telefoon). Zij zijn hierdoor ook gewend geraakt aan de grote informatiestromen, die o.a. zijn veroorzaakt door deze technieken. Maar ook onder de huidige ‘generatie’ studenten blijken verschillen in computerskills te zijn. Niet elke student is even goed in het gebruik van internet, de pc of een gamer. Daarnaast is het zeker belangrijk dat ook de huidige student leert om te gaan met de enorme hoeveelheid informatie en weet waar hij wat vandaag kan halen en hoe dit te beoordelen. Dit vraagt dus om een zekere mate van mediawijsheid.

Op woensdag nam ik deel aan een preconferentie over The Google generation in Higher Education. Op donderdag en vrijdag was de conferentie zelf, waar ik diverse bijeenkomsten heb bezocht over o.a. e-portfolio, social software, Generation Y en Mobile learning. Tussendoor was er natuurlijk tijd voor het bezoeken van de markt. Helaas kwam ik daar weinig nieuwe gadgets tegen. Wel opvallend was dat er veel bedrijven waren die een ELO aanboden. Ook waren er voldoende netwerk mogelijkheden; tijdens de sessies met de verschillende deelnemers en ook buiten het congres om. Zo heb ik donderdag avond mijn allereerste edublog dinner gehad (erg interessant, maar vooral ook erg gezellig).
In de navolgende posts zal ik verder ingaan op het congres.