Mobile Barcodes/QRcodes in E-Learning OEB2008

Inge de Waard, Institute of Tropical Medicine, Belgium; Mobile Barcodes/QRcodes in E-Learning
De Waard presenteerde het gebruik van QR (Quick response) codes. Dat zijn een soort van barcode achtige plaatjes, waar je informatie achter kunt hangen. Door middel van speciale software op je mobiele telefoon, kun je een foto maken van de QR code, vervolgens wordt dit vertaald naar de informatie die hier achter zit, bv een url naar een website. Zo vormen de QR codes een alternatief voor de lange url’s die je vaak moeilijk in de browser van je mobiele telefoon kunt intoetsen (vanwege het kleine scherm).

De codes kun je maken via gratis software (bijvoorbeeld winksite) Ik heb meteen een QR code gemaakt van de url van mijn weblog:

Door de snelle toegang tot informatie via de mobiele telefoon, biedt het gebruik van deze QR codes enorm veel mogelijkheden. Laat studenten Bouwkunde bijvoorbeeld een route lopen door een stad, om de verschillende stijlen in architectuur te bestuderen. Tijdens de route komen ze verschillende gebouwen tegen, waar een plaatje van een QR code op is geplakt. De student neemt een foto van de code en krijgt direct toegang tot een website met informatie over de architect van het gebouw of de stijl waarin het gebouwd is.

Ook zijn de codes toe te passen in musea, bibliotheken etc. Het enige wat studenten nodig hebben is een mobiele telefoon met camera functie. De software voor het lezen van de QR codes, kun je downloaden via Quickmark (ook gratis) Een erg leuke toepassing van mobiele technieken, die ook nog eens volledig gratis is te gebruiken.

(De presentatie van Inge de Waard is ook te zien op slideshare.)

1 comment

qrid.it maakt het wel erg gemakkelijk voor joomla websites. Gratis Joomla module te downloaden via http://qrid.it/scc . Installeren en klaar, je kunt alle typen joomla contant een qrid geven. Maakt een tinyurl van je lange joomla url plus een qrid png plaatje. Dat is handig ! 😀

qr > qrid > joomla