Leraar24 officieel van start

Op de NOT heeft Minister Plasterk afgelopen week het officiële startschot gegeven voor www.Leraar24.nl, een nieuw online platform voor de verdere professionalisering van leraren. Vanaf nu kunnen leraren (po, vo en mbo) zich op elk moment van de dag kosteloos en efficiënt online verder informeren over vraagstukken rondom het vak leraar. (Inloggen is niet nodig.) De organisaties achter Leraar24 (Kennisnet, Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit, SBL en Teleac/NOT) leveren alle vier vanuit hun eigen expertise en ervaring een bijdrage aan het platform. Dit moet in combinatie met de inbreng vanuit de eerder genoemde Lerarenraad zorgen voor kwalitatieve en betrouwbare informatie.

"Leraar24 is als het ware een online gereedschapskist voor leraren, vol praktische oplossingen en voorbeelden die zij direct in hun dagelijkse onderwijs kunnen toepassen. Het platform biedt informatie rondom talloze onderwerpen die aansluiten bij het beroep van leraar. Op www.leraar24.nl is elk thema uitgewerkt in informatieve video’s die verder worden aangevuld met verdiepende informatie tot een rijk dossier. Leraar24 wordt grotendeels gemaakt door leraren. Een onafhankelijke Lerarenraad met leraren uit verschillende sectoren bepaalt de thema’s van het platform en leraren werken mee aan de productie van de inhoud."

Minister Plasterk hoopt dat "door dit soort initiatieven het mooie beroep van leraar nog interessanter wordt, want dit is een middel waar je zelf een actieve rol in kunt spelen." Die actieve rol bestaat zoals ik op het eerste ogenblik kan zien op de website, uit het doen van suggesties voor onderwerpen, eventueel eigen materiaal sturen (video) of deelname aan lerarenpanel. Dit alles via een mailbericht; niet echt van deze tijd dus. Er staat ook steeds bij; ‘Laat het ons weten en wij nemen contact met u op’. Ik weet niet of dit nu zo’n activerende manier is? Alles moet dus eerst gescreend worden door het team achter de website. Ik dacht ook eigenlijk dat Leraar24 meer een wiki-achtige omgeving zou worden. Heeft men dan toch niet zoveel vertrouwen in onze docenten en hun zelf-corrigerend vermogen?

Zoals ik nu heb gezien wordt er ook nog niet veel op ICTO gebied gedaan (ik vond slechts 3 video’s en 4 dossiers over o.a. mediawijsheid, multimedia en digitaal schoolbord). Maar wellicht dat hier nog aanvulling op komt als docenten ‘actief’ gaan bijdragen?

1 comment

I am glad that a tool like Google Translate exists, as I find a lot of articles around the online teaching, online learning and distance learning niches in dutch. All of these interest me and if it were not for Google Translate, I would not have been able to learn about Leraar24. Thanks!