Over mijn blog

Welkom op mijn weblog!

Hier schrijf ik over mijn bezigheden, als onderwijskundige op het gebied van ICT in het academisch onderwijs. Tot eind 2009 was ik werkzaam voor de TU Delft, sinds 2010 ben ik werkzaam als Educational Technologist aan de Universiteit van Tilburg. Ik post hier regelmatig mijn 'gedachtekronkels' op het gebied van onderwijs. Schroom niet om een reactie te plaatsen op mijn weblog.


"Tell me and I forget, show me and I remember, involve me and I understand."

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

Is dit de toekomst van ICT in het onderwijs?

De wereld van de informatie technologie is erg dynamisch en vaak voor het onderwijs maar moeilijk bij te houden. Steeds meer technische snufjes worden op de markt gebracht. Het een is bruikbaarder dan het andere in het onderwijs. In een van mijn feeds (onderwijsnieuwsdienst) kwam ik toch wel iets opmerkelijks tegen: De robot lerares, ontwikkeld door de Japanse professor Hiroshi Kobayashi. Het eerste experiment na 15 jaar onderzoek met de unieke robotlerares bleek een succes te zijn.

" Voor een echte klas gedroeg Saya zich als een lereares van vlees en bloed, die verrast kan kijken, boos zijn en zelfs afwezigheden registreren. Bijkomend voordeel is dat de robotlerares polyglot is: ze spreekt dus veel talen. "

" De robot bevat 18 motoren die heel wat expressies kunnen uitdrukken, gaande van blijdschap, verrassing, angst, afkeer en verdriet tot zelfs woede. "

Gelukkig hebben ze de robot wel een latex masker gegeven, anders zou je denken dat de Terminator voor de klas staat (tja dan weet je wel zeker dat de leerlingen goed opletten). Zie hier enkele foto’s. Ik vraag me toch echt af of dit dan de toekomst is van ICT in het onderwijs?  Dit is niet meer ondersteunend, maar vervangend. We zouden ons dan meteen moeten afvragen hoever we willen gaan met ICT in het onderwijs?

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft