Blackboard Europe userconference 2009 (2)

Maandag 6 april begon met een Keynote van Michael Chasen (President and CEO Blackboard Inc.).

Chasen’s keynote bestond uit 3 delen: Education imperative (‘Onderwijs is geen pad naar succes, het is een voorwaarde tot succes’; daar moet een VLE als Bb rekening mee houden en waar mogelijk aan bijdragen), Client practices en experiments (Tim Collin, Vice President EMEA illustreerde enkele internationale gebruiksvoorbeelden van Bb) en The Blackboard Roadmap & Final Thoughts (Wat kunnen we verwachten van Bb in de toekomst; o.a. natuurlijk de release 9 en Next Generation platform).

Het meest interessante (en tevens steeds terugkerende) deel ging over de Education imperative en hoe Blackboard kon bijdragen aan de huidige ontwikkelingen in het onderwijs (en aansluitend ICT in het onderwijs). Chasen lichtte deze aanpak toe aan de hand van 3 thema’s en gaf daarbij aan wat de ‘nieuwe’ mogelijkheden van Blackboard (met name Bb9) zijn/worden:

Learners at the centre (‘engaging the student’):
Chasen haalde hier ontwikkelingen aan zoals;

• Moderne look en feel (meer web 2.0) zoals drag ‘n drop schermen en ook uitrolschermen (dus veel minder klikken!)
  • Veel meer mogelijkheden op gebied van meldingen (notifications);  De student kan zelf kiezen op welke manier deze meldingen vanuit Bb worden gemeld: Naast de announcements in Bb zelf nu ook via RSS, SMS, e-mail. Ook is er een koppeling (vanaf Bb 8 al geloof ik) met Facebook (social network omgeving vergelijkbaar met Hyves).
  • Bb9 krijgt een eigen weblog mogelijkheid en daarnaast ook een Journal (soort logboek, maar dan meer privé dan een blog)

Leveraging the community:
Hierbij noemde Chasen o.a. de Instant Messenger (van Wimba Pronto) geïntegreerd in Bb; Je kunt dus zien wie van je medestudenten (en docenten) online zijn. Dit kan per course, groep of organization (community). Handig voor het online synchroon samenwerken / vragen stellen. (Overigens tegen een meerprijs is dit Wimba pakket o.a. uit te breiden met Voice en webcam applicaties, whiteboardfunctie / virtuele klas.)

Expanding openness:
Blackboard wil meer kunnen intergreren met andere VLE’s zoals Moodle en Sakai. Ook werd hier de koppeling met Facebook genoemd. Zodat je in je Facebook omgeving kunt zien of er nieuwe content, announcements, cijfers etc. zijn in Blackboard. Door deze meldingen in de Social Network sites van studenten te laten zien, vervagen de grenzen tussen school en privé leven. De vraag blijft nog steeds of studenten dit wel willen. Nu is het natuurlijk wachten op een koppeling met Hyves?, die in Nederland erg veel gebruikt wordt. Ook werd hier gemeld dat men bezig is met een Iphone- applicatie voor Blackboard (er is overigens al wel een Blackboard versie voor op de mobiele telefoon).

Kortom ik ben van mening dat Blackboard op deze manier een goede weg ingeslagen is. Maar zeker nog niet klaar is (ik doel hier dan met name op de ontwikkelingen mbt het portfolio systeem). De nieuwe look and feel vind ik sowieso al een hele verbetering. Voor de docenten (en ook studenten natuurlijk) zal het wel even wennen zijn aan deze nieuwe lay-out. Maar eenmaal gewend, ben ik ervan overtuigd dat zij ook blij worden van deze vernieuwing. Zeker als men weet dat men veel minder hoeft te klikken (een veel gehoorde klacht over Bb).