Over mijn blog

Welkom op mijn weblog!

Hier schrijf ik over mijn bezigheden, als onderwijskundige op het gebied van ICT in het academisch onderwijs. Tot eind 2009 was ik werkzaam voor de TU Delft, sinds 2010 ben ik werkzaam als Educational Technologist aan de Universiteit van Tilburg. Ik post hier regelmatig mijn 'gedachtekronkels' op het gebied van onderwijs. Schroom niet om een reactie te plaatsen op mijn weblog.


"Tell me and I forget, show me and I remember, involve me and I understand."

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

UGame ULearn 2009 (3)

Na de lunch volgde de tweede keynote. Ik wist niet goed wat ik hiervan moest verachten. De spreker was namelijk een priester; Father Roderick (Een Nederlandse pastoor: Roderick Vonhögen.) Maar de titel was wel erg interessant; Oude instituten en Nieuwe Media. Father Roderick is iemand die erg geïnteresseerd is in nieuwe technieken en gebruikt deze ook in zijn kerkelijke positie (zie o.a. http://sqpn.com/). Hij is dan ook erg bekend geworden met zijn podcasts over allerhande filosofische en geloofskwesties. Het bleek een erg vlotte spreker, met enorm veel humor (via twitter gaven enkele aanwezigen al aan dat ze weer bekeerd waren). Father Roderick had een zeer passende opkomst; hij werd voorafgegaan door een Gregoriaans mannenkoor. En zoals een priester in hart en nieren, vervolgde hij direct met de aankondiging van de collecte. Kortom hij had het publiek direct onder zijn aandacht.

Deze Keynote is te zien via http://www.ustream.tv/recorded/1421539. Echt de moeite waard om te kijken, ook als je een fan bent van StarWars; dat is Father Roderick zelf ook en dat stak hij zeker niet onder stoel of banken (in dit geval kerkbanken). Regelmatig haalde hij voorbeelden vanuit StarWars aan, wat steeds zorgde voor een komische ondertoon van zijn verhaal.

De oude instituten zoals de kerk, maar ook bibliotheken en universiteiten hebben allemaal dezelfde vraag; hoe moeten we nu verder? Veel mensen zien de nieuwe technieken vaak als het donker (ervaren dit als slecht) en ze zien alleen de gevaren en niet de mogelijkheden. Father Roderick is iemand die juist wel de mogelijkheden ziet. Door het gebruik van de moderne technieken en met name internet heeft hij een zeer breed publiek aan zich weten te binden. Hij begon met zijn passie voor StarWars, maar ook op zijn vakgebied maakt hij gebruik van de nieuwe media.

Father Roderick geeft aan dat hoe persoonlijker het verhaal is, hoe beter het werkt (en dus andere mensen ook aanspreekt). Daarmee geeft hij aan dat internet niet zo onpersoonlijk is als sommige mensen denken. Communities op internet brengen mensen bij elkaar, die je anders normaal nooit had ontmoet. Door met elkaar gedeelde interesses te delen kun je wel degelijk hechte vriendschappen opbouwen aldus Father Roderick. De nieuwe media bieden hiervoor de mogelijkheden.
Voorheen was de communicatie eenrichtingsverkeer zowel in het onderwijs als in de kerk. Leerlingen wordt al vroeg aangeleerd, dat men met de handjes over elkaar moet luisteren wat de docent verteld. Ook in de kerk was dit het geval; de kerkganger gaat zitten en luister naar het verhaal van de predikant. Met als gevolg dat veel van deze kerkgangers volgens Father Roderick dan na een korte tijd in een wel erg diepe meditatie raakte. Ook hier moet de communicatie gaan veranderen; van preekstoel naar ontmoeten. Want daar draait het volgens Father Roderick allemaal om bij communicatie; het ontmoeten.

Niet alleen de media verandert ook het gedrag van de mens. Father Roderick illustreerde dit aan de hand van de vergelijking dat we eerst schapen waren (kudde dieren, elkaar volgend en steeds hetzelfde doen), maar nu steeds meer bijen worden (men gaat steeds meer een eigen richting op al dan niet binnen een bepaalde community). We gaan dus steeds meer informatie (kennis) zelf kiezen en ook zelf maken. Father Roderick ziet ons dan ook als een soort van hub; we ontvangen en verzenden informatie van en naar verschillende richtingen.

Bij het overbrengen van informatie is het belangrijk om een gemeenschappelijke taal te spreken en gebruik te maken van gedeelde interesses (vergelijkbaar wat Willem Jan Renger ook aangaf). Daarbij blijft de kern belangrijk en dit is niet wat verandert. De boodschap blijft hetzelfde, de manier van presenteren is aan verandering onderhevig.

Wat betreft de toekomst geeft Father Roderick mee dat men van gebouwen zoals een bibliotheek, kerk of school, vooral inspirerende ruimtes moet maken, waar je dingen kunt delen en ervaren met anderen; zorg dus voor informatie en inspiratie.

Zeer toepasselijk eindigde Father Roderick met onderstaand filmpje:
YouTube Preview Image

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft