Over mijn blog

Welkom op mijn weblog!

Hier schrijf ik over mijn bezigheden, als onderwijskundige op het gebied van ICT in het academisch onderwijs. Tot eind 2009 was ik werkzaam voor de TU Delft, sinds 2010 ben ik werkzaam als Educational Technologist aan de Universiteit van Tilburg. Ik post hier regelmatig mijn 'gedachtekronkels' op het gebied van onderwijs. Schroom niet om een reactie te plaatsen op mijn weblog.


"Tell me and I forget, show me and I remember, involve me and I understand."

Disclaimer

De meningen ge-uit door medewerkers en studenten van de TU Delft en de commentaren die zijn gegeven reflecteren niet perse de mening(en) van de TU Delft. De TU Delft is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van hetgeen op de TU Delft weblogs zichtbaar is. Wel vindt de TU Delft het belangrijk - en ook waarde toevoegend - dat medewerkers en studenten op deze, door de TU Delft gefaciliteerde, omgeving hun mening kunnen geven.

UGame ULearn 2009 (4)

De tweede parallelle sessie die ik bezocht was van Pierre Gorissen (senior consultant bij de afdeling Onderwijs van Fontys, trendwatcher op het gebied van ICT in het onderwijs): Web 2.0 en het onderwijs op Twittersnelheid. (Presentatie is te zien op de blog van Pierre)

Doordat het programma redelijk was uitgelopen moest Pierre echt op Twittersnelheid door zijn presentatie heen. Sommige dingen waren al door zijn voorgaande collega presentators verteld, dus maakte hij een selectie uit zijn oorspronkelijke presentatie. Leuk vond ik dat Pierre zich zelf niet formeel introduceerde, maar vertelde dat wanneer je meer over hem wilde weten zijn naam in Google kon opzoeken.

Er zijn enorm veel verschillende web 2.0 toepassingen, recentelijk; Twitter, Poken, Flickr, Hyves, LinkedIn, iPhone, iPod Touch, Android, Flip etc. (en het onderscheid is ook niet altijd even duidelijk). Een belangrijke rol neemt web 2.0 in bij het netwerken door vooral gebruik te maken van de diverse social networking sites. Als experiment deelde Pierre een netwerk doos rond, met daarop een doosje visitekaartjes (in de web 2.0 stijl zie http://moo.com/) en een Poken (een soort digitaal visite kaartje, met daarin een usb aansluiting om de gevens op je pc te zetten. Gegevens uitwisselen met anderen doe je door de pokens tegen elkaar te houden, zie http://doyoupoken.com/). De bedoeling was om te kijken wat meer gebruikt zou worden de Poken of het ouderwetse papieren visitekaartje. Het resultaat vindt je hier.

Tijdens de sessie konden we ook stemmen via sms, dit is natuurlijk goed te doen zonder speciale stemkastjes aangezien bijna iedereen in de zaal wel beschikte over een mobiele telefoon. Pierre behandelde diverse web 2.0 toepassingen:

RSS, Cloudcomputing (SAAS; software aangeboden en te gebruiken via internet), Flickr (het online opslaan en delen van foto’s), de Iphone / IPod touch, netbook en laptop, mobiel internet icm smartphone, Location Based Services (icm gps connectie op je mobiel), Flip (klein apparaatje om video opnamen te maken met 2g geheugen en usb aansluiting), video online (zoals YouTube om video’s op te plaatsen en te delen, maar ook bv http://ustream.com/ voor het op een eenvoudige manier live streamen van video met je webcam of zelf je scherm van je pc), twitter (micro bloggen; overigens werd er erg veel getwitterd over UGame ULearn)

Pierre had ook nog een gast bij zich: Willem Karstenberg, online beter bekend als Trendmatcher.

Dit was tevens mijn laatse sessie van deze dag. De afsluiting van deze dag was de prijsuitreiking van de Mediawijsheidprijs 2009 en the Battle of the Babes. Het einde is ook opgenomen: http://www.ustream.tv/recorded/1421666 (ook het gedeelte van de presentatie van Pierre zie je hier nog).

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

© 2011 TU Delft