Biedt overname Angel learning mogelijkheden voor Blackboard portfolio?

Via een bericht van mijn collega Willem van Valkenburg, las ik dat Blackboard weer een concurrent heeft gekocht; Angel Learning. George Siemens omschrijft de strategie van Blackboard als volgt: ‘Their current strategy seems to be to win the LMS wars not by building a better product, but rather by acquiring competitors and using market dominance as a point of competition.’

Op zich niet heel dom om je concurrenten op te kopen, maar Siemens maakt hier wel een punt. Het is natuurlijk voor ons als gebruiker wel te hopen dat Blackboard blijft investeren in de eigen leeromgeving. Waar ik vooral vind dat men echt achter loopt, is de ontwikkeling van het Blackboard portfolio. (En blijkens het afgelopen Blackboard congres in Barcelona, was ik niet de enige die er zo over denkt.) Daar is al in geen tijden meer iets aan gedaan. In principe biedt het niet meer dan enkele gekoppelde html pagina’s, voorzien van een menu structuur. Met als voordeel het eenvoudig kunnen delen van je portfolio’s binnen de eigen Blackboardomgeving van je onderwijsinstituut (daarbuiten is overigens ook mogelijk).

Willem gaf al aan dat het portfoliosysteem van Angel Learning mogelijk interessant kan zijn. Ik heb het eens globaal bekeken en inderdaad lijkt dit meer mogelijkheden te bieden dan het huidige portfoliosysteem binnen Blackboard. Zeker op het gebied van assessment biedt het Angel portfolio, meer mogelijkheden voor standaarden en structuur en (grote wens vanuit onderwijs) het kunnen vastleggen / bevriezen van beoordeelde (onderdelen van) portfolio’s. Daarnaast biedt het Angel portfolio mogelijkheden om het meer aan te passen aan de wensen van de eigen instelling, dus meer open. Enkele punten die het portfolio illustreren:

• Assess. Instructors and institutions can use ePorfolio to create customized portfolio assessments. Certified artifacts are locked from editing, adding value to assessments.
  • Collect. ePortfolio provides a complement to the ANGEL LMS that allows both students and organizations to digitally preserve program and institutional artifacts.
  • Achieve. ePortfolio provides a way to measure student growth, ensuring that students meet established objectives and standards.
  • ANGEL ePortfolio enables students to integrate classroom, co-curricular, life, and work experiences.
  • ANGEL’s signature openness is built into ePortfolio allowing adminstrators to configure ANGEL ePortfolio to meet their specific needs. A published database schema gives institutions access to the data they need.
  • ePortfolio allows institutions to easily create custom objectives and rubrics to ensure all learners meet institutional objectives and accrediting body or state standards. Measure performance against defined objectives and standards to assess learning outcomes.

Nu Blackboard dus eigenaar is van Angel Learning, lijkt me de eerst volgende verstandige stap, om dit portfolio te integreren in Blackboard. Dan hoeft het huidige Blackboard portfolio niet aangepast (opnieuw ontwikkeld ) te worden, wellicht dat dit een snellere oplossing is voor een beter portfoliosysteem binnen Blackboard.

1 comment

Ik onderschrijf je stelling dat er weinig tot niets gedaan is aan het (Blackboard) portfolio in de afgelopen jaren volledig. Datzelfde geldt in grote mate ook voor het hele content system.
Op basis van de door joubeschreven specificaties lijkt het Angel portfolio veel functionaliteiten te bevatten, waar we bij Blackboard al lang om vragen. Het integreren van dat portfolio lijkt dan een handige optie. Het is dan alleen wel te hopen dat het Angel portfolio wel op een betere (en slimmere) manier geintegreerd wordt als wat men destijds bij Content system gedaan heeft. Van die slechte integratie plukken we nu nog regelmatig de (zure) vruchten.