De eerste ICTO Roadshow zit erop

De ICTO Roadshow is een initiatief van O&S, de faculteit en het SSC ICT waarvan de pilot werd gehouden bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van 9 t/m 11 juni. Het doel van deze Roadshow is om meer docenten enthousiast te maken voor het toepassen van ICT in het Onderwijs. Tijdens de Roadshow presenteerden enkele docenten, die op dit moment ICT in hun onderwijs gebruiken, hun werk aan hun collega’s die nog geen gebruik maken van ICT in het Onderwijs. Dit alles onder het motto ‘docenten informeren docenten’ om te bewerkstelligen dat collega docenten nagaan of het inzetten (toepassen) van ICT in het Onderwijs ook voordelen kan hebben voor hun eigen onderwijs.

Aangezien de ICTO Roadshow bij IO de allereerste was, was het behoorlijk spannend voor de organisatie of dit concept zou aanslaan bij de docenten. Op de eerste dag van de Roadshow was de opkomst niet erg groot en bleef de ‘kuil’ aardig leeg. Er bleek die dag op IO nog een andere bijeenkomst te zijn waar veel docenten bij aanwezig waren. Op de tweede en derde dag werd de ICTO Roadshow gelukkig wel aangedaan door een behoorlijk aantal docenten (en zelfs ook enkele studenten).

De docenten konden rondlopen op de Roadshow en daar verschillende ICTO toepassingen zien, veelal verteld door collega docenten van IO. Dit alles onder het genot van een heerlijke lunch, die de bezoekers werd aangeboden. Zo kon men er meer informatie vinden over het gebruik van diverse software ter ondersteuning van het onderwijs, zoals wiki’s, digitaal toetsen (Blackboard) en peer review in het onderwijs. Ook kon de docent diverse gadgets bekijken (en vooral zelf uitproberen) zoals het MIMIO interactive Whiteboard, digitaal papier en diverse andere digitale hulpmiddelen, bedoeld om het gemak van de docent te dienen.

Ook waren er voorbeelden van meer geavanceerde technieken zoals het digitaal schetsen op een interactive whiteboard (wat verbluffend mooie resultaten opleverde), online en op afstand samenwerken aan een (digitaal) ontwerp van een product. Groot voordeel van deze technieken is dat onderwijs, steeds meer plaats (en tijd) onafhankelijk kan plaats vinden. Daarnaast maken deze technieken het ook mogelijk om het ontwerpproces geheel vast te leggen. Op deze manier kan men het ontwerp proces stap voor stap terug kijken, wat natuurlijk erg leerzaam is voor studenten als aankomende ontwerpers.

Uiteindelijk kunnen we terug kijken op een succesvolle eerste ICTO Roadshow. Aangezien de eerste Roadshow als pilot diende, zullen we deze dan ook uitvoerig evalueren en waar nodig (en mogelijk) verbetering aanbrengen. De presentaties op de ICTO Roadshow zijn ook opgenomen door Collegerama en zullen spoedig beschikbaar worden gemaakt op de website: http://www.ictoroadshow2009.tudelft.nl/