e-bookreaders in opkomst?

E-bookreaders zijn steeds meer in opkomst. Mijns inziens hebben deze e-bookreaders enorm veel voordelen en levert het je enorm veel gemak op. Via collega Willem van Valkenburg kwam ik op de weblog Techrepublic; waar men de volgende 10 redenen geeft om gebruik te gaan maken van e-bookreaders (bekijk de blog voor meer uitleg):

1: Cost savings
2: Greener business
3: Space savings
4: More efficient workers
5: Increased professionalism
6: Staying in the know
7: Higher morale
8: More documentation on hand
9: Reduced eye strain
10: In-house publications

De Open Universiteit Heerlen heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van e-bookreaders en concludeerde dat we nog een lange weg te gaan hebben. Het onderzoek is gedaan onder gebruikers van de ereader en producenten van studiemateriaal. Vaak vind men de e-bookreaders te duur, is er nog niet genoeg materiaal beschikbaar, zijn de readers nog niet optimaal, stabiel etc.

Ik denk dat veel van deze bezwaren kunnen worden weggenomen door een nieuwe e-bookreader; de Plastic Logic eReader Om even een paar voordelen van deze plastic versie van een e-bookreader te noemen:

• De ultradunne reader (slechts 7 mm!) beschikt over een groot (diagonaal van 13" ), op een nieuw type eInk gebaseerd scherm.
  • Het scherm is veel ongevoeliger voor mechanische belastingen, door de kunststof drager. Hij kan dus zo mee in je tas.
  • Doordat elektronische inkt bijna geen energie gebruikt, doe je dagen op één batterijlading.
  • De bediening is eenvoudig en intuïtief, de ereader kan met de vingers bediend worden. Bladeren gaat door middel van een veeg over het scherm, je opent een bestand door er even op te tikken.
  • Het mogelijk om even een krabbel te maken in een document.
  • De Plastic Logic eReader kan overweg met alle Office documenten, zoals Word bestanden, PowerPoint presentaties en Excel files. De reader ondersteunt ook het open ePub formaat, zodat je ook al je ebooks kunt lezen.
  • Content wordt draadloos opgehaald; de eReader kan verbinding maken via een wifi netwerk of onderweg met 3G. Daardoor kun je waar je ook bent documenten ophalen en synchroniseren.

Ben erg benieuwd wat de prijs gaat worden, aangezien de e-reader pas begin 2010 op de markt komt. Maar ik ben zeker wel geinteresseerd!

Nog niet maar ik wil er graag wel eentje voor je testen :p
Voor onderzoeksverslagen e.d. en andere dingen die digitaal worden aangeleverd kan het handig zijn. Van wat ik aan recenties lees zijn ze nog niet altijd uitontwikkeld en soms traag.

En aangezien ze nog erg duur zijn zit ik als student niet echt te wachten op een zogenaamde ‘technology push’ vanuit de TU. Maar dat zal nog wel even duren gelukkig. Maar feit is wel dat er b.v. op journals en e.d. al wordt bezuinigd en dit ook zo kan worden aangegrepen om de dienstverlening te juist te verkleinen, maar dat is misschien een erg duister scenario 🙂

@Lennart; Niet zozeer vergelijk ik dit met een boek. Wat ik gewoon als een groot voordeel zie voor mezelf, is dat ik nogal veel artikelen, onderzoeksverslagen etc. lees. Je moet het steeds weer uitprinten (omdat ik toch aantekeningen wil maken)om het 1 keer te lezen. Handiger is de mogelijkheid om het te lezen via een e-bookreader (met daarin wel de mogelijkheid om aantekeningen te maken). Daarnaast is het veel compacter dan al die losse stapels artikelen die ik nu heb.
Ik denk dat het kunnen terugzoeken en terug bladeren ook afhankelijk is van de betreffende reader (maar in een pdf bv kun je ook gewoon bladeren/scrollen). Het schijnt bij sommige readers inderdaad langzaam te gaan. Maar ook deze techniek ontwikkeld zich weer snel. Heb jij ervaringen met e-bookreaders dan?

Leuke speeltjes maar echt handig voor in het onderwijs, ik weet het niet..
Die 10 redenen zijn voor een bedrijf en vergelijkt het met vanaf een scherm lezen. Dat biedt inderdaad voordelen, maar jij neemt die redenen volgens mij nu over voor de vergelijking met een boek. Maar dat gaat niet helemaal op!
Snel iets opzoeken lukt niet meer echt en even terug bladeren naar een voorbeeld gaat ook niet echt lekker..