OCW seminar TU Delft

Afgelopen vrijdag was het Open Course Ware (OCW) seminar bij de TU Delft. Een erg interessante bijeenkomst moet ik zeggen. Het seminar is voor een groot deel opgenomen met Collegerama en ook live uitgezonden. De opnames (en tevens presentaties op slideshare en verschillende blogs) zijn te zien via: http://ocw.tudelft.nl/ocw-seminar/presentation-recordings/.

Er is natuurlijk ook veel getwitterd (#ocwtud). Al is toch wel weer gebleken dat ik geen echte multitasker ben. Tegelijkertijd twitteren en luisteren blijkt toch soms moeilijk. Daarnaast maakte ik niet gebruik van mijn laptop, maar mijn mobiele telefoon en dan typ je gewoon niet zo snel.

Ik moet zeggen dat ik echt overtuigd ben van OCW. Ik zie het vooral als een mogelijke kwaliteitslag voor het onderwijs. Doordat steeds meer onderwijs (zoals colleges) online beschikbaar komen, laten onderwijsinstellingen zien wat ze in huis hebben. Dit betekent wel dat een docent zich enigszins kwetsbaar opstelt (zijn college komt online). Andere mensen uit het veld kunnen hier op reageren; dmv kritiek, opmerkingen en ook positieve reacties. Dit zorgt er wel voor dat een docent hier iets mee kan doen. Door deze brede vorm van ‘peer’ review op zijn onderwijs, kan hij zijn onderwijs keer op keer verbeteren (nav de respons op zijn colleges). Daarmee lijkt mij de kwaliteit alleen maar toe te nemen.

Daarnaast zal een instituut dat dmv OCW initiatieven zo naar buiten keert er ook zeker voor zorgen, dat datgene wat men laat zien, ook wel van hoge kwaliteit is. OCW is daarmee ook een soort van marketing instrument voor de instelling; laten zien wat je biedt. Aankomende studenten kunnen van tevoren al zien wat men kan verwachten binnen een opleiding. Kortom genoeg voordelen om je als instelling hierbij aan te sluiten.